Milioane de oameni sufera de anemie, care inseamna fie o scadere a numarului de globule rosii, fie a cantitatii de hemoglobina din sange.

Rezulta o scadere a cantitatii de oxigen pe care sangele o poate transporta. Anemia reduce cantitatea de oxigen din celulele organismului, acestea avand, ca urmare, mai putina energie disponibila ca sa-si indeplineasca functiile normal.

Procese importante, cum sunt activitatea musculare si formarea sau repararea celulelor sunt incetinite si devin mai putin eficiente. Cand creierul este lipsit de oxigen, apar ametelile, iar facultatile mintale sunt diminuate.

Anemia nu este o boala, ci mai degraba un simtom al mai multor boli diferite. orice provoaca o deficienta in formarea si producerea de globule rosii sau care duce la distrugerea rapida a globulelor rosii poate provoca anemia.

Aceasta este, uneori, primul semn detectabil al artritelor, al infectiilor sau al unor boli majore cum ar fi cancerul.

Medicamentele folosite, dereglarile hormonale, inflamatia cronica in corp, operatiile, infectiile, ulcerele peptice, hemoroizii, bolile diverticulare, sangerarile masive la menstruatie, sarcinile repetate, afectiunile hepatice, bolile tiroidiene, artritele reumatoide, bolile maduvei osoase si deficientele alimentare (in special carenta de fier, acid folic, si vitamine b6 si b12), toate pot duce la anemie.

Exista si multe boli ereditare, cum sunt boala celulelor in secera si talasemia, care conduc la anemie.

Anemia cauzata de celulele in secera afecteaza aproape 71000 de persoane in SUA. Este o boala de sange rara, mostenita care face ca globulele rosii sa devina fragile si sa capete forma de luna noua.

Crizele dureroase apar cand celulele afectate incep sa se ataseze de vasele de sange apropiate, producand umflaturi dureroase ale mainilor si picioarelor, insotite de febra, oboseala si simptome asemanatoare pneumoniei.

Anemia pernicioasa este o forma severa de anemie, produsa de carenta vitaminei B12 in tractul gastrointestinal. Malabsorbtia poate fi o cauza a anemiei pernicioase, ca si obiceiul de a manca prost, infectiile gastrointestinale, boala Crohn, operatiile gastrice si unele forme severe de vegetarism.

Daca nivelul de vitamina b12 continua sa scada, rezultatul este pierderea energiei, depresia, indigestia, diareea si anemia. Carenta prelungita de vitamina b12, duce la riscul afectiunilor neurologice.

Cea mai obisnuita cauza a anemiei este carenta de fier. Fierul este un factor important in anemie pentru ca acest mineral este folosit la formarea hemoglobinei, o componenta a globulelor rosii care capteaza oxigenul si il transporta.

Globulele rosii exista numai in organismele oxigenate si au o viata de 90 pana la 120 de zile. In cazul deficitului de fier, formarea globulelor rosii sufera. Carenta de fier in anemie poate fi determinata de insuficienta cantitate de fier si/sau absorbtia lui sau de pierderi semnificative de sange.

Acestea se intalnesc la femeile care sufera de menoragie (sangerari menstruale masive si prelungite), care, la randul lor, pot fi determinate de dezechilibrul hormonal, fibroame, cancer uterin.

Femeile care folosesc dispozitive intrauterine de contraceptie sunt supuse unui risc de pierderi de sange, asa cum au si cele care folosesc in exces antiinflamatoare ca aspirina sau ibuprofenul, producand hemoragii prin iritarea tractului digestiv. Folosirea in exces a aspirine, in special de catre persoanele in varsta, poate provoca sangerari interne.

Simptomele anemiei nu pot trece usor neobservate. Primele semne de aparitie a anemiei pot fi pierderea apetituluim, constipatia, durerile de cap, nervozitatea si/sau dificultatea de concentrare.

Instalarea anemiei poate declansa simptome de slabiciune, oboseala, racire a extremitatilor, depresie, ameteli, paloare excesiva, mai evidenta in cazul unghiilor ingalbenite si fragile, buze si pleoape palide, inflamatii in gura si, la femei, incetarea menstruatiei.

Anemia este legata si de scaderea libidoului. Dintre persoanele care sufera de anemie, 20% sunt femei si 50% sunt copii.

Anemia poate fi investigata, fiind determinata cauza ei. Daca exista suspiciunea de anemie, se va face, la recomandarea medicului, analiza completa a sangelui sau CBC (numaratoarea globulelor). Analiza presupune atat numaratoarea globulelor rosii, cat si stabilirea nivelului hemoglobinei. In mod normal, hemoglobina se situeaza intre 12 si 18 grame pe decilitru.

Daca sunteti anemic si dieta este saraca in fier, medicul poate recomanda un simplu test numit ESR (rata de sedimentare a eritrocitelor) ca sa descopere daca aveti in corp o infectie necunoscuta.

Recomandari:

includeti urmatoarele alimente in dieta: mere, caise, sparanghel, banane, broccoli, galbenus, verdeturi, mazare, struguri rosii, stafide. Pentru absorbtia fierului consumati Vitamina C. consumati cel putin 1 lingura de melasa de doua ori pe zi mancati cu moderatie alimente care contin acid oxalic sau eliminati-le din dieta. Alimentele bogate in acid oxalic sunt: migdalele, caju, ciocolata, cacao, macris, spanac, sfecla, alune si fasole boabe. Evitati berea, bomboanele, produsele lactate, inghetata, cafeaua si ceaiul. nu fumati si evitati fumatul pasiv nu luati calciu, vitamina e, zinc sau alte antiacide in acelasi timp cu suplimentele cu fier.