Trăim în secolul în care din ce în ce mai multă lume doreşte sa consume alimente sigure pentru sănatatea organismului. Printre aceste alimtente cele mai indicate sunt produsele organice, acestea fiind fabricate fără utilizarea pesticidelor, ingrasămintelor chimice, aditivilor chimicali sau solvenţilor industriali.

Doar prin definiţia atribuită acestora, nu te-ai fi gandit vreodată ca ţi-ar putea face rau, mai ales fiindcă sunt fabricate sub standarde stricte.

O echipă de cercetatori din Dartmouth a dezvăluit recent că o mare parte din aceste produse conţin un ingredient extrem de toxic: arsenicul. Pentru a ajunge la această concluzie, aceştia au testat o gamă variată de produse organice, inclusiv produse pentru sugari, cereale, batoane energizante si suplimente de energie folosite de către biciclişti si participanţii la maratoane.

Lucrul uimitor pe care l-au descoperit a fost că în preponderent produsele ce conţin sirop de orez brun au o concentraţie mult mai mare de arsenic decat produsele fără acest sirop.

Siropul de orez brun este regăsit din ce în ce mai des printre componentele produselor organice, fiind o altă opţiune de îndulcitor. Tendinţa orezului de a avea o concentraţie mare de arsenic este un rezultat al modului în care acesta creşte. Când orezul este cultivat, absoarbe un compus cunoscut sub numele de dioxid de siliciu, care ajută planta să se dezvolte. Deoarece arsenicul se aseamană foarte mult cu dioxidul de siliciu, funcţiile pe care i le atribuie arsenicul plantei sunt asemanatoare.

Cercetătorii susţin că acest studiu nu a fost realizat pentru a speria populaţia, ci doar pentru a fi mai bine informată când vine vorba despre alimentele pe care le consumă . Echipa speră să se conştientizeze efectele acestui ingredient, mai ales pentru ca cei care sunt imediat afectati de acestă substanţa sunt bebeluşii. In cazul adulţilor, expunerea la această substanţă în doze mari poate duce la boli cardiovasculare, cancer pulmonar sau de piele sau diabet.