Ce este colesterolul ridicat?
Nivelul ideal de colesterol total ar trebui sa fie mai mic de 2 g/l, iar vorbim de hipercolesterolemie sub 2,20 g/l. HDL („bun”) este in mod normal intre 0,4 si 0,6 g/l. LDL („rau”) este intre 1 si 1,6 g/l. Scopul este de a mentine LDL ( colesterolul rau ) scazut si HDL ( colesterolul bun ) ridicat.
Prin simpla schimbare a dietei , este complet posibil sa scada nivelul colesterolului din sange cu 15% pentru a evita hipercolesterolemia. O modificare a dietei care merita efortul, deoarece poate evita medicamentele.
Cresteti colesterolul bun pentru a reduce LDL?
Cresterea nivelului de colesterol „bun” ajuta la combaterea nivelurilor ridicate de LDL. Colesterolul bun ajuta la scaderea colesterolului „rau” prin capcana acestuia si stimuland eliminarea lui de catre ficat. „Nici o masura alimentara nu o poate creste”, indica Sophie Gougis. Spre deosebire de activitatea fizica si renuntarea la fumat, care au un efect pozitiv. »
Dar colesterolul ereditar?
Aceasta boala a metabolismului colesterolului transmisa de la o generatie la alta afecteaza una din cinci sute de nasteri. „Poate fi in mod clar imbunatatit prin masuri alimentare”, asigura dr. Lecerf. Cu toate acestea, aceste masuri nu sunt in cele mai multe cazuri suficiente pentru a atinge niveluri acceptabile si este esential sa le asociem cu tratamentul medicamentos. » Asa ca nu intrerupeti tratamentul, chiar daca acordati o atentie deosebita ceea ce mancati!
In video: Ce masuri puteti lua pentru a va reduce colesterolul rau?
Ce nutrienti ar trebui sa crestem intr-un meniu anti-colesterol?
Pentru a-ti reduce nivelul de colesterol rau, este important sa consumi alimente care contin nutrienti capabili sa scada acest nivel. Aceasta inseamna ca trebuie sa mananci mai multe legume, fructe (proaspete si uscate), cereale integrale si leguminoase (linte, fasole, soia), uleiuri vegetale, peste pentru a evita colesterolul ridicat.
Va veti spori contributiile:
- in fibre eficiente care limiteaza asimilarea colesterolului;
- in grasimi nesaturate bune care scad nivelul colesterolului si subtiaza sangele;
- in antioxidanti, care protejeaza peretii arteriali;
- in proteine vegetale care reduc absorbtia colesterolului…
Cele 2 greseli pe care sa nu le faci intr-o dieta anti-colesterol
- Eliminati grasimile: obiectivul este sa alegeti mai bine grasimile.
- Indepartati colesterolul „alimentar” , continut de galbenusuri de ou, organe, etc. Impactul acestora asupra colesterolului din sange este mai mic in comparatie cu grasimile saturate (unt, mezeluri, branza etc.).
O zi obisnuita cu o dieta de colesterol
Pentru micul dejun: bautura, produse lactate cu continut scazut de grasimi sau branza proaspata sau produs din soia, paine sau produs semi-complet sau din cereale integrale, margarina de calitate, fructe proaspete de sezon, fructe uscate (prune uscate, etc.) sau fructe oleaginoase (nuci, migdale, etc.). ).
Pentru pranz sau cina:
- 1 parte de legume bogate in fibre (400 g/zi, inclusiv 1 leguma cruda) cu 1 parte de peste (100-120 g, de 2 pana la 3 ori/saptamana inclusiv 1 peste gras) sau carne slaba (pasare, muschi de porc sau la gratar) carne, iepure, vita – file, friptura, friptura tocata 5% grasime, etc.), miel si vitel (scalope, coasta degresata, tulpina, lasa, umar degresat, de 1-2 ori/saptamana, sau oua 3-4/ saptamana.
- 1 parte (mai putin decat legumele) de cereale intregi sau semicomplete (paine, orez, paste, etc.) sau leguminoase (minimum de doua ori/saptamana).
- Uleiuri de masline, rapita, nuci sau margarina. Sare cu moderatie.
- 1 fructe proaspete (3/zi inclusiv 2 crude).
- Posibilitate lactate slabe sau branza proaspata (in functie de portia de carne sau peste) sau branza grasa (a fi limitat*).
Gustare: posibilitate de a lua 1 fruct dintr-o masa si/sau cateva fructe uscate si/sau 1 mana de fructe oleaginoase. Acelasi lucru pentru 1 produs lactat.
Limitati branzeturile, carnea grasa, mezelurile, precum si produsele procesate precum produse de patiserie si preparate, care sunt foarte bogate in acizi grasi saturati.
Grasimi de favorizat in cazul colesterolului
- De intins sau topit: o margarina vegetala, pe baza de uleiuri de masline si rapita si cu un raport bun omega-6/omega-3 (4). Sau un piure de seminte oleaginoase (migdale, alune etc.).
- Pentru a gati: ulei de masline ca prioritate, in rest margarina de gatit de calitate deosebita.
- Pentru condimentare: ulei de masline (pentru omega-9) si ulei de rapita, nuca sau camelina (pentru omega-3); Pentru o vinegreta echilibrata in acizi grasi, amestecati jumatate ulei de masline si jumatate ulei de rapita.
- Pentru a imbunatati retetele si gustarile: seminte oleaginoase (nuci, alune, etc.) de pus intr-un produs lactat, un compot, o prajitura sarata sau dulce, etc. Pudra de migdale poate inlocui si o parte din faina.
- Pentru a gati altfel: smantana de soia si piureurile din seminte oleaginoase (migdale, susan etc.) pot inlocui untul sau smantana.
Lista principalelor alimente care scad colesterolul
In afara de grasimile de calitate mentionate mai sus, alte alimente ar trebui sa fie incluse pe masa ta.
- Fructe proaspete de sezon si fructe uscate (prune uscate, smochine, merisoare etc.).
- Legume proaspete de sezon , condimente si ierburi: usturoi, ceapa, esalota, condimente, alge marine (fulgi proaspete, uscati)…
- Fructe oleaginoase : nuci, avocado, masline, migdale, alune, nuci de pin, fistic nesarat etc.
- Cereale si leguminoase: paste din grau integral, quinoa, orez semiintreg, fulgi de ovaz, linte, naut, fasole (uscata sau conservata), hrisca/kasha, cartofi etc.
- Fainuri: grau (T65, T80 sau mai mult), in (% variabil), orez brun etc.
- Produse lactate cu continut scazut de grasimi : lapte semi-degresat, iaurturi naturale, fromage blanc batut, 3% grasime (daca este posibil Bleu-Blanc-Cour).
- Produse din soia: tofu, bauturi, deserturi…
Scaderea rapida a nivelului de colesterol rau cu sport: activitatea moderata (bicicleta de exercitii, mers rapid, inot etc.) reduce colesterolul rau dupa 15 zile. Aceste rezultate sunt echivalente indiferent daca exersati o jumatate de ora in fiecare zi sau o ora de trei ori pe saptamana. Pentru o activitate mai intensa (dans, jogging etc.), sunt suficiente doua ore pe saptamana.
Slabeste putin pentru a scadea colesterolul
„Efectele pierderii in greutate asupra nivelului total de colesterol, in special LDL, sunt adesea rapide si impresionante”, noteaza dr. Lecerf. Pierderea a 5% din greutate duce de fapt la o scadere de aproximativ 10% a colesterolului total in cele doua luni care urmeaza.
De la caz la caz, care este dieta potrivita pentru a scadea colesterolul?
In afara de ereditate, nivelurile ridicate de colesterol sunt rareori izolate si sunt insotite de alti parametri de sanatate de imbunatatit. Iata sfaturi de la expertii nostri pentru a va reduce nivelul de colesterol rau in functie de situatie.
Cum sa scazi colesterolul cand ai trigliceride?
„Contrar a ceea ce s-ar putea crede, in cazurile de hipertrigliceridemie, nu grasimile, ci mai degraba zaharul, in special fructoza, si alcoolul trebuie reduse, deoarece ficatul le transforma in trigliceride”, explica dr. JeanMichel Lecerf. Iata sfaturi alimentare de urmat pentru a reduce nivelul colesterolului rau atunci cand aveti trigliceride.
- Limitati-va la 2 fructe pe zi. Sau maxim 300 g. Asiguram un aport suficient de vitamine, minerale si fibre prin consumul mai multor legume.
- Eliminati sucurile si sucurile de fructe. Un pahar de suc de fructe (150 ml) contine 14 pana la 16 g zahar. Preferam un pahar cu apa spumante de lamaie sau suc de rosii.
- Evitati dulciurile. Nu mai mult de o placere dulce (biscuiti, patiserie etc.), in cantitati moderate, pe saptamana si dam gust fara zahar (condimente, seminte oleaginoase, ceaiuri aromate etc.).
- Toast doar ocazional. Sau daca este prea dificil, doar 1 pahar de vin pe zi, si nu in fiecare zi.
- Concentrati-va pe grasimile „bune”. „Un aport semnificativ de omega-3 ar putea ajuta la reducerea trigliceridelor din sange”, subliniaza dr. Lecerf. Oferim 1 pana la 2 linguri. la s. ulei vegetal care este bogat in el (rapita, nuca, camelina), 30 g de seminte oleaginoase si 1 pana la 2 portii de peste gras.
Ce sa mananci cand ai colesterol si esti supraponderal?
„Excesul de greutate poate, la anumiti subiecti, sa creasca colesterolul rau”, spune dr. Lecerf. In acest caz, este necesara o reducere atenta a aportului de energie. » Iata sfaturi alimentare de urmat pentru a reduce nivelul colesterolului rau atunci cand sunteti supraponderal .
- Alimente moderate cu amidon. Planificam aproximativ 150 pana la 200 g (greutate gatita) de paste, orez, gris… sau 60 pana la 80 g de paine per masa pentru o femeie, 200-250 g (sau 80-100 g de paine) pentru un barbat . Le preferam intregi, deoarece cerealele rafinate – in special orezul – tind sa creasca trigliceridele.
- Controleaza grasimile. Pentru gatit, precum si pentru condiment, folosim uleiuri de rapita, nuca si masline, variind: 2 pana la 3 linguri. lingurita pe masa, sau in jur de 10-15 g in loc de unt.
- Mananca cu atentie. „A mesteca bine, a savura, a-ti lua timpul, este esential sa incepi sa slabesti”, explica Sophie Gougis.
- Reduceti gustarile dulci. Nu mai mult de o data pe saptamana, preparandu-le acasa si favorizand deserturile cu continut scazut de grasimi, precum deserturile si mousse-urile de fructe usor de fulgerat prin inlocuirea cremei cu iaurt sau fromage blanc, iar ouale cu gelatina sau agaragar.
Ce sa mananci pentru a scadea colesterolul atunci cand ai tensiune arteriala mare?
Daca tensiunea arteriala este prea mare, prioritatea este reducerea aportului de sodiu si cresterea aportului de potasiu, calciu si magneziu. Iata sfaturi alimentare de urmat pentru a reduce nivelul colesterolului rau atunci cand aveti tensiune arteriala ridicata.
- Tinteste-te la mai putin de 6 g de sare pe zi. Stiind ca dieta de baza asigura in medie 2 g pe zi, raman 4 g, de impartit intre sare adaugata si cea oferita de anumite alimente (mezuri, branzeturi, paine etc.). Limitam painea si branza si schimbam sarea cu condimente si ierburi. „Mancarurile gata preparate pot fi folosite ocazional, in caz de urgenta, cu conditia sa optati pentru cele care contin mai putin de 1 g de sare per portie (adica 400 mg de sodiu), adica 3 g de sare pentru un fel de mancare de 300 g”, spune Sophie Gougis.
- Mariti portia de legume. 4 pana la 5 portii pe zi, ca aperitiv si fel principal, crude si gatite, pentru pranz si cina. Si 2-3 fructe pe zi.
- Asigurati 2 pana la 3 produse lactate pe zi. Preferand versiunile semi-degresate. Si completeaza-ti aportul de calciu band apa minerala bogata in calciu (Hepar, Courmayeur, etc.).
- Reduceti bauturile alcoolice. Grand max 2 pahare pe zi pentru un barbat, 1 pentru o femeie cu cel putin o zi libera pe saptamana. Un pahar standard = 10 g de alcool = 1 balon de vin = 1 jumatate de bere = 1 flaut de sampanie…