Ciocolata, placinta cu mere, bomboanele cu toate aromele, briosele, sunt doar cateva dintre numeroasele alimente pe care le consumam pentru gustul lor dulce.
Fiinta umana este programata biologic sa consume alimente care au un indice glicemic ridicat, care dau multa energie si ne permit sa mentinem functiile vitale. Cu toate acestea, uneori exageram cu dulciuri, ceea ce poate duce la probleme de sanatate. Desi suntem constienti de asta, este foarte probabil sa ne fie greu sa ne controlam, ajungand in punctul in care simtim remuscari foarte puternice pentru asta.
Astazi vom vorbi despre anxietatea legata de consumul de dulciuri , despre ce poate fi inteles ca dependenta de zahar, despre ce o provoaca si despre cateva sfaturi si strategii pentru a face fata zaharului, care este atat de periculos pentru sanatatea noastra.
Ce se intelege prin anxietate legata de consumul de dulciuri?
Corpul uman are nevoie de glucoza pentru a functiona. De aceea, atunci cand nivelul zaharului din sange este sub nivelul corespunzator, organismul raspunde cautand alimente care contin un continut glicemic ridicat, pentru a-si recupera energia si a mentine functiile vitale .
Cu toate acestea, organismul nu are capacitatea de a distinge alimentele cu zahar sanatos de cele care il contin in cantitati prea mari. De aceea multe persoane apeleaza la produse de patiserie industriale, ciocolata, bomboane, prajituri si alte alimente cu prea mult zahar adaugat, folosind scuza ca aveau glucoza scazuta si ca aveau nevoie de ea, in loc sa consume alimente precum fructele care au si un important aport de glucoza, numai natural.
Consumul abuziv de zahar face ca nivelul de dopamina sa creasca in creier, generand bunastare . Cresterea nivelului de dopamina, care are ca rezultat o experienta placuta pentru individ, ii face in cele din urma sa repete comportamentul din nou. Se genereaza o memorie pe termen lung care asociaza zaharul cu gratificarea, asa cum se intampla cu alte medicamente.
Zaharul este, in esenta, o substanta care produce asupra creierului nostru efecte foarte asemanatoare cu cele ale drogurilor precum cocaina, nicotina si alcoolul. La inceput, se pare ca iti controlezi aportul, dar apoi vrei mai mult. Poftele ajung sa devina mai dese si mai puternice, pe langa faptul ca genereaza toleranta fata de zahar si, prin urmare, necesita doze mai mari. De cate ori am spus ca vom manca doar o ciocolata si am terminat cutia?
Dependenta de zahar nu este singura problema care este cauzata de consumul acestei substante . Boli precum diabetul, problemele cardiovasculare, excesul de greutate, slabirea sistemului imunitar sunt cauzate de aceasta pulbere alba, pe langa faptul ca poate scadea momentan atentia si poate genera apatie temporara.
Ce cauza poate fi in spatele acestui tip de anxietate?
In multe ocazii, dulciurile sunt folosite mai degraba din motive legate de probleme emotionale decat din dorinta reala de a consuma ceva zaharat. In cultura populara este bine stabilita ideea ca, in fata unui dezacord amoros sau a unei despartiri, cel mai bun mod de a face fata este sa mananci un baton de ciocolata sau sa ataci o cada de inghetata.
Astfel, cu aceste alimente se doreste umplerea unui gol emotional, crezand ca prin consumul lor se va obtine o anumita usurare. Problema este ca de multe ori asa incep dependentele, facand ca, dupa un timp de cand s-a mancat dulcele mult asteptat, sa revina dorinta de a-l manca, sub forma anxietatii.
Curios este ca s-a vazut ca, departe de a ajuta la rezolvarea problemelor emotionale, aportul excesiv de zahar contribuie la probleme psihologice precum depresia .
Alte aspecte care pot sta in spatele unei dorinte necontrolate de a consuma zahar sunt sub un regim alimentar strict, in care carbohidratii sunt eliminati ca si cum ar fi otrava. De asemenea, plictiseala contribuie la faptul ca, pentru a face ceva, se duc la camara sa vada ce este acolo.
Cum sa controlezi dorinta de a manca dulciuri?
Deoarece dorinta de a bea ceva dulce este o problema foarte frecventa in randul populatiei, exista multe strategii si sfaturi care au fost date pentru a castiga batalia impotriva zaharului . Mai jos va prezentam cateva dintre ele.
1. Distrageti atentia mintii
Uneori, pofta de dulciuri poate fi cauzata de simpla plictiseala sau pentru ca nu se face nimic altceva. Aceasta dorinta de a bea ceva vine si pleaca, indiferent daca dulceata mult dorita este sau nu consumata.
Din acest motiv, o modalitate buna de a evita caderea in ispita este sa iti tii mintea ocupata si, daca este posibil, departe de bucatarie .
Cateva modalitati bune de a distrage atentia de la pofta de prajitura sau bomboane sunt citirea unei carti, vizionarea unui film, iesirea la plimbare, pictarea unei imagini…
2. Identificati emotiile
Anxietatea de a manca ceva dulce nu apare de la sine. Trebuie sa existe ceva care sa explice acest lucru si de multe ori acest tip de comportament apare din nevoia de a umple un gol emotional.
De aceea este foarte important sa stii sa identifici emotiile care stau in spatele dorintei de a manca ceva pe care nu il atingi .
Cand ideea de a manca o bucata de tort sau un baton de ciocolata incepe sa ne rataceasca prin minte, trebuie sa ne intrebam ce ne-a determinat sa avem acea „nevoie” acum. De asemenea, ne putem intreba daca am fost multumiti de masa anterioara.
S-ar putea ca, din cauza unei probleme de familie sau de serviciu, sa fim mai anxiosi decat de obicei, incercand sa ne linistim mancand alimente de care credem ca avem nevoie, desi nu este.
Odata identificate aceste emotii, putem incerca sa le abordam prin strategii mai eficiente decat sa nu consumam dulciuri fara control.
2. Exercitiu
Activitatea fizica este ceva ce nu poate lipsi din viata oricui doreste sa aiba obiceiuri bune de sanatate.
Sportul ajuta la eliminarea stresului, pe langa cresterea starii de spirit prin eliberarea de endorfine si inducerea unei stari profunde de bine.
Dar nu numai ca acest tip de activitate ajuta organismul sa fie sanatos si sa ardem calorii, dar ne face si mai putin probabil sa ne consumam dulciuri dupa o sesiune intensa de sport.
Desi arderea caloriilor necesita refacerea energiei, a fi relaxat contribuie la luarea deciziilor intr-un mod mai atent, ceea ce inseamna ca, de exemplu, in loc sa luam o cupcake imediat ce ajungem acasa, alegem sa avem un mar delicios si sanatos.
3. Alegeti o dieta sanatoasa, echilibrata si realista
Una dintre marile greseli pe care le fac multe persoane care doresc sa nu mai consume dulciuri in mod compulsiv este sa tina o dieta stricta. Acest lucru, pe langa faptul ca este periculos pentru sanatate, deoarece exista riscul de a nu lua multi nutrienti , este ceva foarte nesustenabil pe termen lung.
Eliminarea completa a carbohidratilor din dieta va face mai probabil, dupa cateva saptamani, sa va consumati in exces toate alimentele care au fost „interzise” atunci cand tineti o dieta.
Cea mai buna optiune este sa urmezi o dieta sanatoasa, echilibrata si realista , in care sa fie reprezentate toate grupele de alimente. Este foarte recomandat sa urmati sfaturile unui nutritionist pentru a va asigura ca aveti toti nutrientii necesari cu el.
4. Nu cumparati dulciuri
Poate parea evident, dar una dintre cele mai bune modalitati de a preveni sa ne invinga pofta de a manca dulciuri este sa nu le avem acasa.
Cele mai multe binge eating se intampla cand ne plictisim acasa si, intre un lucru care duce la altul, ajungem sa mergem la bucatarie, sa ne uitam in camara, sa gasim un baton de ciocolata si sa o mancam intreg.
O optiune destul de buna pentru a va descuraja sa cumparati dulciuri este sa calculati cat cheltuiti in fiecare saptamana cumparandu-le . Daca in acest fel se vede ca se pierd multi bani pentru ceva ce dureaza doar cateva minute in gura noastra, este mai putin probabil sa ii cumparam.
Daca cu toate acestea nu esti in stare sa controlezi impulsul de a cumpara dulciuri, este probabil sa te confrunti cu o problema care necesita interventia unui dietetician si a unui psiholog, mai ales daca exista posibilitatea sa te confrunti cu o dependenta.
5. Mananca cinci mese pe zi
Este foarte frecvent sa auzim, fie in mass-media, fie in cel mai apropiat cerc, ca este recomandat sa consumi cinci mese repartizate pe parcursul zilei. Aceasta recomandare nu este intamplatoare.
Mancatul mai mult sau mai putin la fiecare trei ore va permite sa controlati impulsurile de a manca alimente care nu sunt convenabile pentru sanatatea dumneavoastra. Cheia este sa fii saturat dimineata si la pranz. Avand rezerve complete de energie, este mai putin probabil sa apara anxietatea legata de alimentatie.
Micul dejun trebuie sa fie complet si hranitor, cu un aport intre 400 si 450 de calorii, care trebuie sa includa produse lactate, carbohidrati precum painea integrala, proteine precum tonul sau tofu si trebuie sa existe intotdeauna cel putin o bucata de fructe.
Ora mesei este la fel de importanta. Alimentele care se consuma la pranz ar trebui sa aiba un aport semnificativ de fibre si proteine. Leguminoasele si legumele nu trebuie sa lipseasca niciodata, pe langa faptul ca incorporeaza grasimi sanatoase precum uleiul de masline sau avocado.
6. Meditatie
Meditatia este intotdeauna o optiune buna pentru a controla impulsurile si a ne face constienti de care sunt nevoile noastre reale.
Acesta poate fi un lucru dificil de facut, dar nu strica niciodata sa il incerci. Daca reusiti sa va stapaniti concentrarea atentionala, ramaneti calm si fiti constienti ca aveti nevoie, anxietatea legata de consumul de dulciuri este ceva care va aparea rar.
7. Mananca dulciuri, dar sanatos
Daca toate incercarile de a lasa dulciurile deoparte au esuat, o optiune buna este inlocuirea progresiva a dulciurilor rafinate cu dulciuri mai naturale.
Intelegand prin dulciuri naturale cele care nu au zahar adaugat, trebuie sa vorbim despre ciocolata cu peste 85% cacao, nuci, fructe deshidratate precum curmale si caise uscate si, bineinteles, fructe intregi .
Capsunile, merele, portocalele si bananele sunt excelente delicii naturale care ne umplu cu o cantitate semnificativa de fibre si apa.
Daca palatul nu a fost inca educat si aceste delicatese sunt percepute ca fiind fade, ele pot fi intotdeauna indulcite cu indulcitori naturali precum scortisoara, pudra de cacao sau nuca de cocos rasa.
8. Cititi etichetele
Pentru a deveni mai constienti de cantitatea de zahar pe care o consumati, este foarte recomandat sa cititi etichetele produselor pe care le cumparati. Lucruri care, aparent, nu par sa aiba zahar, in mod surprinzator il au si in cantitati mari: sosuri de rosii, paine de supermarket, carnati…
Daca este posibil sa detectam zaharul adaugat in alimente si sa alegem sa le cumparam pe cele care nu au fost indulcite, pe langa faptul ca ne simtim mai sanatosi, vom avea o relatie mai buna cu alimentele si ne vom detoxifica progresiv de aceasta substanta.
9. Bea mai multa apa
De multe ori dorinta de a avea ceva dulce si, in general, foamea, se confunda cu setea. Daca bei mult din elementul lichid, stomacul este plin , nefiind capabil sa incapa nimic altceva si avand mai putina dorinta de a manca.
Este foarte important ca daca te hotarasti sa optezi pentru aceasta varianta sa bei doar apa sau infuzii cu o anumita aroma dulce precum musetelul sau lavanda, fara a fi nevoie sa adaugi zahar sau miere.
Bauturile cu cofeina, precum cafeaua sau ceaiul, cresc anxietatea deoarece aceasta substanta creste nervozitatea. In plus, gustul foarte amar al acestor bauturi te face sa ai tendinta sa cauti ceva dulce care sa-l contracareze.
10. Spala-te pe dinti dupa ce ai mancat
Poate parea un sfat destul de inutil, dar adevarul este ca functioneaza intr-un mod care este chiar surprinzator. Cand ne spalam pe dinti, mai ales cu pasta de dinti cu aroma de menta, ramanem cu o gura proaspata, cu gust dulceag.
Acest lucru va face mai putin probabil sa aveti pofta de dulciuri si sa va „dezordonati” gura , in plus, menta face ca aroma alimentelor sa se schimbe intr-o perioada scurta de timp, facandu-l mai putin apetisant.