Spune-mi ce oua mananci si iti voi spune de unde provin… In acest topic iti spunem cum sa diferentiem diferitele tipuri de oua si de ce ar trebui sa le includem in alimentatia noastra, mai ales daca faci sport.

1. Bogat in proteine

 Ieftin si bogat, este un aliment esential in orice dieta care nu poate lipsi niciodata acasa. Sarac in calorii, dar cu o valoare nutritiva mare , un ou intreg care cantareste 50 de grame ofera aproximativ 80 de calorii. Proteinele. Proteina din ou este referinta pentru a compara nutritional proteinele altor alimente deoarece este cea cu cea mai mare valoare biologica datorita aminoacizilor sai esentiali pentru organism. Aportul de proteine ​​este de aproximativ 6 g per ou, de la 12 la 14 la 100 g.

Grasimi. Grasimile care predomina in ou sunt acizii mono si polinesaturati.(in principal acid linolenic-Omega 3), foarte benefic pentru organism si usor de digerat.

De asemenea, contin lecitina, fosfolipide si colesterol. In 100 g de ou aportul de grasime este de 10-12 grame si 550 mg de colesterol. Minerale. Oul, un mare aliment antioxidant , este o sursa excelenta de fier, concentrat in special in galbenus si conform alimentatiei gainilor), fosfor, potasiu si magneziu. vitamine.

Oul este o sursa excelenta de vitamina B12 (in principal in galbenus), B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), acid folic, vitaminele A, D si E. De asemenea, furnizeaza colina, esentiala in procesele metabolice. , crestere si dezvoltare, deci este foarte convenabil pentru femeile insarcinate si copii. Carotenoizii pe care ii contine ajuta la prevenirea afectiunilor oculare, cum ar fi cataracta si orbirea.

2. Galbenusul si albusul

 Galbenusul este a treia parte a ouului si portiunea galbena. Este format in principal din grasimi, proteine, vitamine si minerale . Intensitatea culorii sale va depinde de hrana (cereale si lucerna) pe care o consuma gaina. Un galbenus contine aproximativ 60 de calorii si ofera grasimi sanatoase. Limpezimea, cu o textura vascoasa si transparenta, este alcatuita in proportie de 90% din apa , restul din proteine ​​(ovalbumina, cea mai abundenta) si vitamine. Albusul de ou este singurul aliment care furnizeaza proteine ​​fara grasimi: 17 calorii si 7 grame de proteine ​​de mare valoare biologica. Psst. Daca esti la dieta sau vrei sa castigi masa musculara fara grasime, poti face tortilla de albus fara galbenus. 

3. De unde vin

 Pentru a sti de unde provine alimentele, trebuie sa fii atent la trasabilitatea acesteia, iar aceasta consta in respectarea tuturor etapelor de productie, transformare si distributie a fiecaruia”. In cazul oualor, exista o reglementare a Uniunii Europene care face esentiala imprimarea unui cod pe coaja pentru a oferi informatii despre intregul proces, de la ferma pana la vanzarea acesteia.

Codurile care apar pe coaja oualor au trei blocuri de informatii, dar pentru a afla daca ouale pe care le avem acasa sunt sau nu crescute in aer liber, trebuie doar sa luam in considerare primul numar.” Aceasta variaza de la 0 la 3 si ofera informatii despre tipul de crestere a gainilor., adica daca este un ou de crescatorie, ecologic, sau industrial.

0: Ou depus de o gaina crescuta intr-o ferma ecologica in libertate si consumand hrana din agricultura ecologica.

1: Ou depus de o gaina de crescatorie sau de gaina in aer liber .

2: Ou depus de o gaina crescuta in cotete de gaini de sine statatoare unde gainile nu sunt in aer liber. Productia este semi-industriala.

3: Ou depus de o gaina crescuta intr-o cusca conceputa pentru colectarea usoara a oualor. Productia este industriala. Psst. Restul numerelor indica statul membru al Uniunii Europene , provincia, municipiul si ferma in care este produs oul.

4. Culoarea cojii

 „Culoarea cojii este un alt dintre aspectele care starneste cel mai mult interes, dar in niciun caz nu va influenta calitatea oului ”, spun acestia de la Yocomobien.es. De fapt, culoarea este determinata de penajul gainii. „Inainte, ouale albe se consumau mai mult, dar culoarea maro a inceput sa fie asociata cu zonele rurale si au devenit la moda, desi nu exista nicio diferenta nutritionala intre cele doua ”, clarifica acestia.

5. Consum recomandat

 Un nou studiu al Societatii Spaniole de Nutritie Comunitara recomanda ca „pentru un copil, o persoana de talie mica sau mijlocie sau inactiva , ar putea fi convenabil sa consume trei pana la patru oua pe saptamana, in timp ce o persoana corpulenta sau activa fizic, eu. ar putea consuma pana la 7 oua pe saptamana” in contextul unei alimentatii variate si echilibrate. Dar colesterolul? De multi ani, consumul de oua a fost limitat pentru a preveni hipercolesterolemia la 2 sau 3 unitati pe saptamana. In prezent, dupa diferite studii, aceste recomandari au fost modificate, deoarece grasimile saturate sunt cele care determina cresterea colesterolului din sange. Consumul unei cantitati mai mari de oua nu are efecte relevante asupra colesteroluluisange, intotdeauna in contextul unei alimentatii sanatoase si echilibrate, plus complementul exercitiilor zilnice. Psst. Lecitina si grasimile nesaturate continute de galbenus reduc absorbtia intestinala a colesterolului in organismul nostru.

6. Mai bine gatit

 Proprietatile nutritionale ale oului variaza in functie de preparatul pe care il alegem. Majoritatea oualor contin multe proteine, dar la fel de multe grasimi. Majoritatea acizilor grasi sunt de inalta calitate si se gasesc in galbenus, asa ca este important sa tineti cont de acest lucru pentru a evita cresterea aportului de grasimi si pentru a alege cea mai buna metoda de preparare. Psst. Fierberea oului este una dintre cele mai bune modalitati de a -l gati, intrucat atunci cand este facut in apa cu coaja, oul are greu de suferit in procesul de preparare si nici nu adaugam nicio grasime externa, respectand-i la maximum calitatile nutritive. De asemenea, este mai usor de digerat. Timpul ideal de gatit este de aproximativ 12 minute .

7. Cum sa le pastrezi

 Durata oualor este de aproximativ 28 de zile de la depunerea acestora si trebuie pastrate intotdeauna la frigider. Sunt considerate „extra fresh” atunci cand perioada lor de consum este limitata la noua zile. Pentru a evita otravirea, consumati numai cele cu coaja curata si intreaga, fara pauze, deoarece oul poate fi purtator de germeni patogeni precum salmonela. De unde stii daca sunt proaspete? Odata fiert si taiat vertical, cu cat galbenusul este mai centrat, cu atat oul este mai proaspat. La scufundarea in apa, daca se scufunda pe fundul recipientului, este proaspata, daca pluteste, aruncati-l . Daca il deschizi crud, daca albusul este foarte fluid si galbenusul nu este foarte consistent, este un ou vechi. 

8. Daca faci sport

Daca faci sport in mod regulat sau esti alergator, „ o aprovizionare cu proteine ​​biologice de inalta calitate, cum ar fi proteinele din ou, este esentiala ”. Noaptea, este alimentul ideal pentru o cina usoara dar pentru a va ajuta corpul in procesul de recuperare dupa efort. Va fi un aliment vedeta in dieta ta daca scopul tau este sa-ti cresti masa musculara. Psst. Include un ou in micul dejun si vei avea aportul de proteine ​​de care ai nevoie si vei creste senzatia de satietate.