Mancarea pe baza de plante incurajeaza fructele, legumele, nucile si cerealele integrale si limiteaza alimentele procesate, carnea si lactatele.

Exista multe tipuri diferite. Veganii aleg sa renunte la toate produsele de origine animala din dieta lor. Altii, cum ar fi vegetarienii lacto-ovo, sar peste carne, dar mananca oua si lactate. Oamenii care mananca peste, dar elimina alte carnuri sunt cunoscuti sub numele de pescetarieni.

Exista diferite motive pentru adoptarea unei diete pe baza de plante, de la preocupari de sanatate la interese de mediu. Indiferent de motivatie, beneficiile sunt aceleasi. In comparatie cu carnea si alte produse de origine animala, produsele vegetale sunt in mod natural mai scazute in grasimi saturate si colesterol. Consumul de nutritie vegetala a fost legat de un risc mai scazut de boli cronice, inclusiv boli de inima, diabet si chiar unele tipuri de cancer.

O dieta sanatoasa, bogata in legume necesita o planificare atenta. Unii consumatori de plante le este dificil sa obtina suficienti nutrienti esentiali, cum ar fi vitamina B12, care se gaseste numai in produsele de origine animala si proteine. Cu toate acestea, este posibil sa obtineti nutrientii recomandati dintr-o dieta pe baza de plante – este doar o chestiune de a sti ce (si cat) sa mananci.

Nici tu nu trebuie sa renunti la carne. Multe diete pe baza de plante includ bucati slabe de pui si curcan, precum si peste, cum ar fi tonul si somonul, cu moderatie.

avocado si verdeata
Risc mai mic de boli de inima

Boala de inima este principala cauza de deces atat in ​​randul barbatilor, cat si al femeilor din Statele Unite. Unele cercetari sugereaza ca adoptarea unei diete pe baza de plante reduce grasimile saturate si colesterolul, care, la randul lor, va pot reduce riscul de boli de inima.

Diabetul si obezitatea sunt factori de risc pentru bolile de inima si sunt mai raspanditi in randul persoanelor care consuma carne. De asemenea, cercetarile sugereaza ca vegetarienii au, de obicei, rate mai mici de obezitate decat ne-vegetarienii.

Fara indoiala, alimentele joaca un rol in sanatatea inimii tale, dar nu este singurul factor, iar cei care mananca pe baza de plante pot fi mai sanatosi si in alte moduri. Oamenii care mananca mai putina carne beau adesea mai putin alcool, fumeaza mai putin si sunt mai activi fizic.

bol cu ​​fructe si legume
Gestionati diabetul de tip 2

Mai mult de 9% dintre americani au diabet de tip 1 sau 2. Dieta a fost folosita de mult timp, in combinatie cu exercitii si medicamente, pentru a gestiona diabetul de tip 2. Urmarirea unui regim alimentar pe baza de plante poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la mentinerea unei greutati corporale sanatoase, doi factori cheie in prevenirea si tratarea afectiunii.

femeie aratandu-si burta
Imbunatatiti digestia

Fructele, legumele si unele proteine ​​non-animale, cum ar fi fasolea, mazarea si alte leguminoase, tind sa fie bogate in fibre, mai ales in comparatie cu proteinele animale. O ceasca de fasole neagra contine aproximativ 60% din valoarea zilnica recomandata pentru femeile sub 50 de ani, de exemplu, in timp ce o portie de carne de vita de 4 uncii nu contine deloc fibre. Dietele bogate in fibre promoveaza miscarile intestinale regulate si ajuta la imbunatatirea sanatatii intestinale in general, ceea ce este bun pentru digestie.

legume amestecate pentru prajire
Mancati mai multi nutrienti

Extinderea dietei pentru a include mai multa nutritie pe baza de plante poate insemna sa mananci mai multe vitamine, minerale si grasimi bune pentru tine. O cana de broccoli tocat si gatit, de exemplu, contine 14% din vitamina A recomandata zilnic si 114% din vitamina C de care aveti nevoie. Ambele vitamine sunt benefice pentru sanatatea imunitara. Legumele contin, de asemenea, 184% din vitamina K, care ajuta la coagularea corecta a sangelui.

Impachetarea farfurii cu o varietate de produse – intr-o multitudine de culori – va va ajuta corpul sa obtina nutrientii de care are nevoie.

compostarea legumelor
Produceti mai putine deseuri

Dietele pe baza de plante sunt bune pentru sanatatea ta, dar pot aduce beneficii si mediului. In comparatie cu planurile alimentare pline cu produse de origine animala, acestea tind sa foloseasca mai putine resurse naturale si sa nu streseze atat de mult mediul. Animalele hranite cu iarba contribuie la o mica parte din animalele crescute pentru consumul uman, iar majoritatea animalelor sunt hranite cel putin partial cu cereale, care ar putea fi consumate de oameni.

salata de naut cu avocado
Alaturati-va trenului de legume

Indiferent daca sunteti gata sa renuntati complet la carne sau va ganditi sa reduceti, incepeti prin a adauga mai multe fructe si legume in farfurie.