Subliniat adesea, acest aliment are un impact usor pozitiv asupra colesterolului, chiar si la persoanele cu risc cardiovascular crescut. Aparitia bolilor cardiovasculare  precum accidentul vascular cerebral sau atacul de cord este favorizata de factori de risc cunoscuti precum hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, fumatul, sedentarismul etc.Dar si de nivelurile ridicate de colesterol.colesterolul ridicat, care se numeste medical „hipercolesterolemie”.

Ca urmare, o dieta  prea bogata in colesterol are un impact direct asupra riscului nostru cardiovascular. Deseori evidentiate pentru ca sunt bogate in colesterol, ouale nu sunt in cele din urma atat de daunatoare pentru inima, chiar si la persoanele cu risc cardiovascular ridicat, sugereaza cercetatorii de la Institutul de Cercetare Clinica Duke intr-un studiu prezentat la congresul anual al Colegiului American de Cardiologie.

O mica scadere a nivelului de colesterol

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au studiat 140 de pacienti cu risc crescut de boli cardiovasculare : toti au suferit un eveniment cardiovascular sau au avut doi factori de risc precum hipertensiune arteriala, colesterol ridicat, IMC crescut sau diabet. Toti participantii aveau 50 de ani sau peste (varsta medie: 66) si jumatate erau femei.

Pacientii au fost impartiti aleatoriu in doua grupuri: primul grup a trebuit sa manance 12 oua imbogatite (in special omega-3) pe saptamana ( gatite in modul ales: fierte moale, omlete, prajite etc. ), iar al doilea grup trebuia sa manance mai putin de doua oua (imbogatite sau nu) pe saptamana. Dupa 4 luni , cercetatorii au evaluat nivelurile de colesterol (HDL si LDL, colesterolul „bun” si „rau”), biomarkerii lipidici, cardiometabolici si inflamatori, precum si nivelurile de vitamine si minerale ale fiecarui participant. Rezultatele au aratat: 

► O reducere de -0,64 mg/dL a colesterolului HDL (colesterol „bun”) la persoanele care au consumat 12 oua pe saptamana, comparativ cu celalalt grup. Ca o reamintire, un nivel de colesterol HDL este considerat ridicat atunci cand este mai mare de 0,4 g/l 

► O reducere de -3,14 mg/dL a colesterolului LDL (colesterol „rau”) la persoanele care au consumat 12 oua pe saptamana, comparativ cu celalalt grup. Ca o reamintire, un nivel de colesterol LDL este considerat ridicat atunci cand este mai mare de 1,6 g/l 

► O reducere a unui alt biomarker lipidic numit apoB, a troponinei de inalta sensibilitate (un marker al leziunilor cardiace) si a scorurilor de rezistenta la insulina si niveluri crescute de vitamina B in grupul de oua „imbogatit”.

Ai grija cum mananci ouale

Desi aceste diferente nu au fost semnificative statistic, cercetatorii au spus ca sugereaza ca consumul a 12 oua imbogatite in fiecare saptamana (aproximativ 2 pe zi)  nu a avut niciun efect negativ asupra colesterolului din sange. Aceste rezultate ar trebui luate in continuare cu prudenta si trebuie confirmate prin studii mai ample si mai aprofundate. Studiul se bazeaza exclusiv pe auto-raportarea de catre participanti a consumului de oua si a obiceiurilor alimentare si a fost finantat de Eggland’s Best ,  unul dintre cei mai mari producatori de oua din Statele Unite . 

„Acesta este un studiu mic, dar ne asigura ca consumul de oua fortificate este acceptabil in ceea ce priveste efectele lipidelor pe parcursul a patru luni, chiar si in randul unei populatii cu risc mai mare”, spune Nina Nouhravesh, autor principal. Important, ar putea fi important de luat in considerare un alt factor care afecteaza nivelul de colesterol, si anume ce pot manca oamenii ca acompaniament pentru ouale lor, cum ar fi paine prajita cu unt, slanina sau alte carnuri procesate, care nu sunt alegeri sanatoase pentru inima . Prin urmare, persoanele care sufera de boli de inima sunt sfatuite sa discute cu medicul lor despre o dieta sanatoasa pentru inima.