Exista greutatea pe care dorim sa o atingem din motive estetice si greutatea „sanatoasa”, cu alte cuvinte, aceea la care avem cel mai probabil sa ramanem in stare buna de sanatate .” Tindem sa credem ca greutatea „sanatoasa” „este greutate calculata in functie de un indice de masa corporala (IMC) normal, deci intre 18 si 25. IMC poate da o valoare indicativa a greutatii dar este un instrument controversat deoarece nu tine cont de sex, varsta, cantitatea de muschi, grasime sau chiar greutatea oaselor.
Pentru mine, greutatea „sanatoasa” este ceea ce numim greutatea echilibrului , cu alte cuvinte, greutatea pe care o facem daca ne respectam senzatiile alimentare (foamea si satietatea ta) ”, explica Francoise. Debuy, dietetician si membru al Grupului de reflectie privind obezitatea si supraponderalitatea (GROS).
„Intre 20 si 60 de ani, greutatea creste in medie cu 8 kg la femei”
Aceasta greutate echilibrata este partial determinata genetic si poate fi influentata de alti factori precum stilul de viata sedentar (sau nivelul de activitate fizica), dieta sau varsta. Greutatea echilibrului nu este stabila pe toata durata de viata. „ Pe masura ce inaintam in varsta, greutatea echilibrului creste in mod natural. Un studiu a aratat ca intre 20 si 60 de ani, greutatea creste in medie cu 8 kg la femei si 12 kg la barbati. Din punct de vedere fiziologic, dorind sa cantareasca la fel la 50 ca la 30 nu este intotdeauna posibil ”, continua ea.
Nu iti poti calcula cu adevarat greutatea „sanatoasa”, deoarece se bazeaza pe ascultarea corpului tau si a senzatiilor tale de mancare. Daca mancam respectandu-ne foamea si satietatea, vom sti ce trebuie sa mancam, greutatea se regleaza si ramane in general stabila . Cand suntem bebelusi, suntem conectati la senzatiile noastre alimentare. Problema este ca, in societatea noastra, am pierdut aceasta ascultare si mancam dupa injonctiuni societale (cultura dietetica sau „e timpul sa mananci”) sau parentale (cine nu a auzit niciodata sintagma „ termina farfuria ”?).
„Cel mai bun mod de a-ti gasi greutatea echilibrata este sa nu tii dieta”
„ Adesea, indemnurile alimentare apar din cauza faptului ca oamenii se lipsesc sau nu mananca suficient la mese sau au impulsuri de a manca legate de emotii, oboseala, stres . la o mancare intuitiva ”, insista Francoise Debuy. Pentru a va ajuta sa va respectati senzatiile de mancare si sa va calmati relatia cu mancarea , iata intrebarile pe care sa va puneti:
- Mi-e foame? Pentru a face acest lucru, bazati-va pe semnalele fiziologice ale foametei (galgait in stomac, senzatie de gol in stomac, oboseala, dureri de cap etc.)
- Vreau sa mananc?
- La sfarsitul mesei: Imi mai este foame sau mai vreau sa mananc?
Este acelasi lucru cu greutatea ideala?
Greutatea echilibrata este deci foarte diferita de greutatea ideala. „ Aceasta greutate definita complet subiectiv (adesea din motive estetice) corespunde adesea unui obiectiv de greutate care este fiziologic de neatins sau uneori realizabil daca urmeaza o dieta restrictiva de slabire. Dar, in cele din urma, aceste diete restrictive sunt adesea legate de o recapatare aproape sistematica a greutate ( celebrul „efect yo-yo”) si nu duc la pierderea in greutate de durata ”, subliniaza interlocutorul nostru. Aceste diete au un impact si asupra sanatatii noastre fizice: asupra oaselor, rinichilor si asupra sanatatii noastre mintale cu risc de pierdere a stimei de sine, depresie sau tulburari de alimentatie.
Este acelasi lucru cu greutatea sanatoasa?
Greutatea de fitness si greutatea sanatoasa sunt adesea aceleasi. Daca anumite formule ne permit sa ne calculam greutatea sanatoasa, aceasta este mai presus de toate greutatea cu care ne simtim „bine” , care ne permite sa fim sanatosi, conchide expertul nostru.