Nucsoara, de exemplu, este foarte eficienta cand vine vorba de condimentarea mancarurilor. Dar aveti grija sa nu adaugati prea mult! Provenita din arborele de nucsoara, aceasta planta cu proprietati analgezice si antibacteriene este cunoscuta ca ajuta la ameliorarea durerilor dentare, dar este considerata si potential halucinogena si are efecte psihotice.

Pentru ce ? In 2002, un articol a documentat cazurile mai multor persoane care au folosit nucsoara ca medicament. Printre ei, o adolescenta ar fi amestecat 50 g din acest condiment cu milkshake-ul ei si ar fi suferit convulsii, halucinatii si ameteli.

Condimentul este atat de puternic incat mai mult de 5 grame de nucsoara ar putea provoca, de asemenea, semne narcotice si amorteala la anumite membre, insotite de greata, anxietate si cresterea ritmului cardiac.

In caz de supradozaj , substantele toxice pe care le contine pot provoca uneori moartea. Un efect destul de rar din fericire , deoarece datorita efectelor sale nedorite, acest condiment este rar folosit ca medicament.

Anason stelat: toxic pentru sistemul nervos

Anasonul stelat sau anasonul stelat este folosit atat in ​​alimentatie, cat si in prepararea tratamentelor sau a ceaiurilor terapeutice din plante. Dar atentie! O forma de anason stelat a fost interzisa in Franta: anasonul stelat japonez.

Pentru ce ? Daca anasonul stelat chinezesc are beneficii asupra digestiei, Spitalul Universitar din Lille raporteaza cazuri de otravire care duc la convulsii la subiecti dupa ce au consumat anason stelat japonez . Acest condiment „contine in mod natural alcaloizi care sunt toxici pentru sistemul nervos central”, explica site-ul spitalului. Doua cazuri de adulti au aparut in Franta, potrivit Spitalului Universitar, dupa ce au baut vin fiert aromat cu anason stelat japonez.

In 2001, in ciuda interdictiei sale in Franta, Agentia Franceza pentru Siguranta Produselor de Sanatate a raportat cazul de contaminare a 15 loturi de produse terapeutice in care anasonul stelat chinezesc, epuizat la acea vreme, a fost inlocuit cu anason stelat japonez. Toate au fost retrase de pe piata.

Scortisoara poate afecta rinichii

Scortisoara reduce cresterea zaharului din sange dupa masa si, prin urmare, poate ajuta pre-diabeticii si diabeticii sa tolereze mai bine mesele. De asemenea, permite celor care doresc sa aiba grija de silueta lor sa limiteze acumularea de grasime, dar acesta nu este un motiv pentru a o suprasolicita.

Pentru ce ? Unele tipuri de scortisoara contin in mod natural cumarina , o substanta care in doze foarte mari poate provoca leziuni hepatice si renale. Scoarta de Ceylon aproape ca nu contine scortisoara. Dar cea de scortisoara chinezeasca este bogata in ea.

Atat de mult incat in 2011 a aparut pe lista substantelor aromatizante supuse reglementarii si nu trebuie sa fie prezenta la mai mult de 2 mg/kg in produsele industriale, in urma unei evaluari a mai multor condimente de catre Comisia Europeana.

Turmeric: a se evita in caz de probleme hepatice

Turmericul este din ce in ce mai popular in studiile stiintifice pentru proprietatile sale anticancerigene . Proprietatile sale utile erau deja cunoscute pentru a ajuta la digestie, ceea ce explica de ce este un condiment foarte popular. Totusi, despre ce se vorbeste mai putin sunt contraindicatiile condimentului.

In practica: turmericul trebuie evitat de persoanele care sufera de pietre la rinichi si persoanele care sufera de boli hepatice trebuie sa-si ceara permisiunea medicului inainte de a-l consuma. Potrivit The Guide to Healing Plants by Vidal , aflam ca componenta plantei, curcumina, este un anticoagulant . Ca urmare, ar putea interactiona cu tratamente care au deja scopul de a subtia sangele precum warfarina (Coumadin®) si anumite antiinflamatoare cu riscul de a obtine efectul opus tratamentului.

Ardei iute: favorizeaza arsurile la stomac

Ai tendinta sa adaugi condimente la toate felurile tale de mancare? Ai grija, chiar daca da un plus de savoare preparatelor tale, s-ar putea sa regreti cateva minute mai tarziu, in timpul digestiei.

Pentru ce ? Se stie ca ardeiul iute agraveaza senzatiile de arsura din stomac. Bogata in capsaicina, irita esofagul si stimuleaza productia de sucuri gastrice, promovand astfel riscul de reflux gastroesofagian.

Daca sunteti adesea predispus la arsuri la stomac, dar va este greu sa mancati fara condimente, luati ierburi precum arpagicul sau ierburile de Provence, acestea sunt mai blande.

Bine de stiut: condimentele cu aroma picant precum ardeiul iute sau ardeiul pot, daca sunt consumate in cantitati mari, sa irita mucoasele si sa provoace atacuri hemoroidale.

Ghimbir: nu cu anticoagulante

Fanii mancarurilor asiatice cunosc bine acest condiment. Ghimbirul este foarte des folosit in medicina chineza pentru proprietatile sale sedative asupra stomacului pentru a reduce greata si varsaturile . Dar in anumite cazuri este contraindicat.

Pentru ce ? Persoanele care iau anticoagulante , adica medicamente pentru subtierea sangelui si eliminarea cheagurilor, sunt supuse unei doze zilnice de vitamina K care nu trebuie depasita cu riscul de a interactiona cu tratamentul lor. Cu toate acestea, anumite alimente si condimente, inclusiv ghimbirul, il contin.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul canadian al Sanatatii explica ca nu trebuie sa te privati de alimentele care contin vitamina K, ci pur si simplu discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla cum sa le adaptati in alimentatie.

Busuioc: poate compromite eficacitatea anumitor tratamente

Pesto, pizza, paste cand vine vorba de a da un pic de gust mediteranean retetelor tale, busuiocul este ideal. Dar atentie! Exista unele contraindicatii de care trebuie sa fii constient, in special atunci cand urmeaza un tratament.

In practica: pe site- ul PINTR , care reuneste o comunitate de pacienti care iau warfarina (Coudamine®*), persoanelor carora li s-a prescris acest medicament li se administreaza o doza zilnica moderata de vitamina K. Aceasta din urma ar putea provoca „modificari in absorbtia medicamentului in sange si, prin urmare, efectele si eficacitatea acestuia. Cu toate acestea, busuiocul este o planta bogata in el si, prin urmare, ar putea compromite tratamentul. Nu este necesar sa va interziceti, ci pur si simplu sa nu abuzati de ea.