„Aurul lichid” sau uleiul de masline este bine cunoscut pentru proprietatile sale, atat in ceea ce priveste alimentatia si cosmetica, cat si in medicina naturista. Indelung cautat, folosit si aplaudat, uleiul de masline este unul dintre putinele daruri ale naturii, care nu au incetat sa ne starneasca interesul.

Istoria elixirului mediteranean

De regula, cand auzim despre beneficiile unui „elixir”, ne gandim la toate leacurile babesti auzite de la generatiile trecute – bunicile si mamele noastre – insa uleiul de masline este cunoscut inca de pe vremea altei femei – Atena, zeita intelepciunii.

Aceasta a oferit omenirii unul dintre cele mai mari daruri, doar cu o impunsatura de sulita din care a rasarit un maslin. Cu frunzele de maslin s-au incoronat multe capete, de la invingatorii intrecerilor sportive, la cele ale razboinicilor de acum 10.000 de ani. Fiind semnul binecuvantarii, cine indraznea sa taie un maslin era aruncat in exil sau ucis pe loc. In zilele noastre, cresc mai bine de 800 de milioane de maslini, unul singur ajungand pana la varsta de 2.000 de ani.

Uleiul de masline in alimentatie

Daca este sa ne luam dupa italieni, care folosesc uleiul de masline in toate bunataturile lor culinare, in special in salate, nu am putea trai fara el. Uleiul de masline este ideal pentru prajit, pastrandu-si valorile nutritive mai bine decat alte uleiuri.

Printre beneficiile ingurgitarii uleiului – 2 lingurite pe zi – se numara si diminuarea cancerului de colon sau a problemelor de inima si de stomac (ulcer, gastrita). Uleiul de masline provine doar de la maslinele verzi si poate fi clasificat in virgin (aciditate mai mica de 2%) si extra-virgin (aciditate 0,8%).

Daca sunteti mai indraznete, incercati sa luati 2 lingurite de ulei de masline zilnic. Pentru restul folositi-l in salate, pe paste, in legume sau supe, dar si cand prajiti carne. Desi ca pret se ridica la rangul unui vin decent, merita extra-cheltuiala.

In plus, pentru a mai inlatura o dilema, acest ulei nu este mai gras ca alte uleiuri, o lingura contine 120 de calorii, dar este mai aromat. In loc sa folositi mai mult ulei normal, puteti sa puneti mai putin ulei de masline si iesiti in castig. Acesta este bun si daca aveti colesterolul marit.

Uleiul in cosmetica

Cand vorbim de cosmetica parca incepem sa facem ochii mai mari. Pentru inceput, trebuie sa stiti ca uleiul de masline are un continut mare de antioxidanti. Din compozitia uleiului fac parte vitaminelor E si pro-vitamina A care protejeaza pielea impotriva efectelor nocive ale soarelui, in special in cazul arsurilor. Pe langa acestea, mai enumeram si saruri minerale, fier, magneziu, calciu, fosfor, cateva vitamine din complexul B si normal, un strop de vitamina C.

In cosmetica, uleiul de masline puteti sa-l gasiti atat in creme, cat si in masti pentru ten si par. Puteti sa le cumparati sau sa va puneti creativitatea la incercare si sa va faceti singure: turnati cateva picaturi in creme, faceti masti pentru ten (galbenus de ou, o lingurita de ulei) sau pur si simplu turnati putin ulei cald pe par si lasati-l 1 ora, dupa spalati.

La capitolul cosmetica putem sa aducem aminte si ca puteti sa-l folositi pe unghiile exfoliate, pe calcaie si va bagati piciorusele in sosetele (atentie sa nu folositi prea mult ca pateaza) sau sa amestecati putin ulei cu zahar sau sare pentru un body scrub „home made”.

Pentru sezonul friguros puteti sa va folositi de el si ca un gloss natural de buze, hidrateaza si face pielea mult mai elastica. Daca sunteti de sex masculin, ca sa nu discriminam: uleiul de masline este bun si pentru usile care scartie sau pentru a desface un fermoar care se incapataneaza sa nu se deschida.