Gratarele in curte, dupa-amiezele petrecute langa piscina si zilele in parcul de distractii nu ar fi la fel fara limonada rece ca gheata.

Din pacate, bautura oficiala a verii este groaznica pentru dintii tai. Singura modalitate de a evita pe deplin riscurile pentru sanatatea dentara ale limonadei – sau ale oricarei alte bauturi indulcite cu zahar, de altfel – este sa alegeti in schimb apa plata.

Dar daca ai o dorinta irezistibila pentru acea rasfat de tarta si zahar, iata cateva sfaturi simple pentru a sorbi mai sigur.

Evitati excesul de zahar

Indiferent daca a ta este proaspat stoarsa sau cumparata din magazin, majoritatea limonadelor contin o multime de zahar, care poate duce la carii. Dupa ce sorbiti un pahar, bagati in gura niste robinet curat sau apa imbuteliata . Acest lucru va va ajuta sa spalati o parte din zaharul ramas pe suprafata dintilor. Pentru a reduce cu adevarat cantitatea de dulciuri, puteti oricand sa va faceti propria limonada cu continut scazut de zahar acasa.

Atentie la acid si eroziune

Sucul de lamaie este bogat in acid citric, care va poate deteriora smaltul, partea exterioara tare a dintilor. Sucul de lamaie are unul dintre cele mai scazute niveluri de pH dintre toate sucurile de fructe, ceea ce inseamna ca este mai acid. pH-ul sau poate varia de la 2,0 la 2,6 (pe o scara de la 0 la 14, apa pura fiind un 7 neutru). Daca mediul din gura scade sub un pH de 5,5, smaltul poate fi mancat. Eroziunea nu este reversibila odata ce apare.

O modalitate de a reduce impactul acidului este de a folosi un pai. De obicei, atunci cand bei o bautura, lichidul iti stropeste in gura, inmuiandu-ti dintii. Sorbirea unui pai poate ajuta la mutarea limonadei pe langa dinti si in partea din spate a gurii, limitand expunerea dintilor tai la acid. Spalatul pe dinti dupa o bautura acida poate ajuta, de asemenea, dar asigurati-va ca asteptati cel putin o ora dupa ce mancati sau bauti. Acidul poate inmuia smaltul si periajul prea devreme dupa ce ai consumat ceva acid poate provoca daune.

Nu mai mestecati gheata

Sigur, este facut din apa, dar mestecand ceva la fel de tare ca gheata este rau pentru dinti. Acest lucru poate duce la probleme precum aschii dureroase, fisuri si aparate dentare sparte. Rupeti-va obiceiul de a mesteca gheata si spuneti doar nu crizei. In schimb, lasa gheata sa se topeasca si bucura-te de hidratare.

Creati-va propria bautura

Desi este mai usor sa faci un ulcior de limonada folosind o pudra sau un concentrat congelat – sau doar sa deschizi o sticla dintr-o bautura prefabricata – rareori este cea mai buna optiune pentru sanatatea dentara sau generala. Facandu-ti singur, vei putea taia zaharul si vei controla aciditatea bauturii tale.

Pentru dulceata si aroma fara adaos de zaharuri, luati in considerare utilizarea de produse proaspete sau ierburi in limonada. Se face piure si se strecoara toate fructele inainte de a le combina cu apa si suc de lamaie. Puteti incerca pepene verde, castraveti sau orice tip de fructe de padure. Completati cu cateva bucati taiate din orice fruct pe care il alegeti, precum si o crenguta de menta proaspata, busuioc sau rozmarin.

Amintiti-va de alternative sanatoase

Un pahar ocazional de limonada nu va provoca o carie, nu va eroda dintii sau nu va duce la deraiarea niciunui obiectiv de sanatate. Dar daca iti doresti zilnic acest tratament dulce, cel mai bine este sa reduceti si sa inlocuiti cu alte optiuni.

Cea mai buna optiune este — ati ghicit! — sa beti mai multa apa. Puteti incepe treptat, dar lucrati spre obiectivul de a inlocui limonada zilnica si alte bauturi indulcite cu zahar cu apa. Daca inca iti poftesti o aroma de citrice, poti avea ce este mai bun din ambele lumi stoarcand o bucata mica de lamaie sau lime in apa.