Este posibil sa fi auzit despre beneficiile pentru sanatate ale consumului carni cat de putin posibil. Persoanele care urmeaza diete pe baza de plante sarace in alimente procesate si zahar tind sa aiba un risc mai scazut de boli de inima, diabet de tip 2, hipertensiune arteriala, obezitate si anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de san, colorectal si de prostata.

In timp ce acesti oameni au adesea un stil de viata mai sanatos si in alte moduri – cum ar fi sa faca exercitii fizice regulate si sa nu fumeze – cercetarile arata ca dieta joaca un rol semnificativ in sanatatea generala.

Avand in vedere asta, cum vor reactiona mintea si corpul tau atunci cand vei reduce cantitatea de carne pe care o consumi sau cand vei inceta sa o consumi complet, mai ales daca ai mancat-o toata viata? Iata cateva dintre schimbarile pe care le-ati putea observa, cum ar fi cresterea nivelului de energie si o dispozitie mai buna. 

La inceput, s-ar putea sa va simtiti in continuare foame

In prima sau doua saptamani in care ai ramas fara carne, din punct de vedere psihologic, probabil ca vei simti ca inca ti-e foame, spune Nishant Kalra, MD, un cardiolog interventional din Troy, Ohio. „Chiar daca ai consumat toate componentele alimentare – proteine, carbohidrati si calorii – te poti simti neimplinit”, explica dr. Kalra. De ce? 

„Daca esti obisnuit sa mananci carne si o parte din legume mici la majoritatea meselor si te orientezi spre legume, probabil ca vei simti ca nu ai mancat felul principal”, spune Kalra. Unele diete vegane – care sunt complet lipsite de produse de origine animala – pot avea un continut scazut de grasimi si proteine, asa ca sentimentul de nesatisfacut poate fi legat si de asta.

Kalra spune ca acest sentiment poate continua timp de aproximativ o saptamana, dar mintea ta se va obisnui cu noile tale modele de alimentatie in cateva saptamani. Intre timp, avocado, nuci, quinoa, linte si tofu sunt alimente vegetariene bogate in proteine, care va vor satura.

Papilele tale gustative se pot schimba

Zincul, un mineral care ajuta la functia imunitara si la vindecarea ranilor, va poate afecta, de asemenea, simtul gustului si al mirosului. Zincul se gaseste in stridii, carne de vita si crabi, asa ca daca nu mancati carne sau peste, este posibil sa nu obtineti atat de mult zinc pe cat aveti nevoie. Iar unele alimente vegetariene, precum leguminoasele si cerealele integrale, contin fitati, acizi care pot reduce absorbtia de zinc de catre organism.

„Unii oameni spun ca isi pierd gustul pentru carne dupa ce au ramas fara ea, si s-ar putea sa fie si cazul. Zincul este un mineral important care ajuta la papilele gustative si la sensibilitatea papilelor gustative, iar intr-o dieta vegetariana nu consumi atat de mult”, spune Kalra.

Veganii si vegetarienii ar trebui sa fie constienti de recomandarile zilnice de zinc. Femeile adulte ar trebui sa urmareasca 8 miligrame de zinc pe zi, in timp ce barbatii ar trebui sa urmareasca 11 miligrame pe zi. Daca alimentele tale nu au suficiente, suplimentele alimentare pot ajuta si ele. Cerealele fortificate, iaurtul, semintele de dovleac, alunele si fulgii de ovaz sunt unele dintre alimentele prietenoase cu vegetarienii care va pot ajuta la cresterea aportului de zinc.

Instinctul tau te va iubi

Microorganismele care traiesc in corpul tau se numesc microbiomul tau. Aceste organisme contribuie la o digestie adecvata, un sistem imunitar sanatos si un tesut intestinal sanatos. Fibrele alimentare din legume, fructe si cereale integrale va ajuta corpul sa mentina un microbiom intestinal sanatos, contribuind la cresterea bacteriilor „prietenoase”. Aceasta inseamna ca o dieta vegetariana va poate imbunatati sanatatea tractului digestiv, poate regla miscarile intestinale si poate preveni constipatia. 

Cand incepi sa adaugi mai multe alimente pe baza de plante in dieta ta, s-ar putea sa simti ca mergi la baie mai mult decat de obicei. Dar daca mergi o data pe zi, devii de fapt mai regulat.

Ai putea creste speranta de viata

Mananca mai putina carne te poate ajuta chiar sa traiesti mai mult.

Aceasta teorie a fost pusa la incercare atunci cand revista National Geographic, cercetatorii de longevitate si autorul de best-seller Dan Buettner s-au unit pentru a aduna secrete ale stilului de viata din cele mai longevive comunitati din lume, cunoscute sub numele de Blue Zones. Ce au gasit? 

Cele mai sanatoase comunitati din lume tind sa adopte diete care sunt pe baza de plante si sarace in produse animale bogate in grasimi. Oamenii din aceste comunitati mananca in cea mai mare parte alimente pe baza de plante, cum ar fi leguminoase, tofu si verdeata cu frunze si isi limiteaza consumul de carne la cinci sau mai putine portii pe luna.  

Cercetarile publicate in The American Journal of Clinical Nutrition in 2018 sustin acest lucru. Oamenii de stiinta au descoperit ca consumul multor alimente pe baza de plante pline de acizi grasi mononesaturati, cum ar fi avocado si nuci, este legat de o sansa redusa de a muri din cauza bolilor de inima sau din alte cauze. Comparativ, dietele bogate in acizi grasi mononesaturati din surse de carne – cum ar fi ouale, lactatele bogate in grasimi si carnea rosie – au fost legate de un risc mai mare de aparitie a aceleiasi. 

Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetatorii au analizat date de la peste 90.000 de oameni pe o medie de 22 de ani, dintre care aproximativ 4.600 au murit din cauza bolilor de inima. Ei au estimat, de asemenea, ca schimbarea surselor animale de acizi grasi mononesaturati cu surse vegetale ar putea reduce sansele de a muri din cauza bolilor de inima – sau din orice cauza – cu aproximativ 25 la suta.

S-ar putea sa scada de kilograme

Pur si simplu reducerea sau eliminarea completa a carnii din dieta va poate ajuta eforturile de scadere in greutate. De ce? „Studiile arata ca oamenii care tin o dieta vegetariana consuma mai putine alimente grase”, spune dr. Kalra.

O analiza a literaturii publicata in Nutrients in 2022 a aratat ca vegetarienii care urmeaza o dieta bine echilibrata au avut tendinta de a avea un indice de masa corporala (IMC) mai scazut decat cei care au mancat carne. Cele mai multe studii incluse in revizuirea literaturii au aratat o relatie pozitiva intre o dieta pe baza de plante si compozitia corporala/distributia grasimilor. In general, consumatorii de carne consuma mai putine proteine ​​vegetale, beta caroten, fibre si magneziu si mai multi acizi grasi despre care se stie ca contribuie la bolile de inima. Pe de alta parte, vegetarienii consuma de obicei mai multe fibre, potasiu si vitamina C.

In timp ce aceste constatari indica o legatura intre un stil de viata vegetarian si o greutate corporala mai mica, studiile suplimentare trebuie sa examineze alti factori ai stilului de viata, cum ar fi exercitiile fizice si modul in care aceasta joaca in ecuatie. In plus, in timp ce IMC este folosit frecvent ca instrument in analizele de sanatate, este imperfect si nu tine cont de factori precum rasa, sexul, varsta si constructia fizica; De asemenea, nu detecteaza probleme individuale de sanatate.

Este important sa incepi cu mici

Daca faci schimbari drastice dintr-o data, va fi dificil de intretinut. In schimb, faceti modificari treptate in dieta dvs., adaugand mai multe alimente pe baza de plante in timp. 

„Le spun pacientilor mei sa inceapa prin a elimina mai intai carnea rosie. Este in regula sa ma rasfat o data pe luna, dar imi place sa-i vad concentrandu-se pe carne slaba precum puiul, curcanul si carnea de caprioara”, spune Kalra. Dupa aceea, le recomanda sa inceteze treptat sa mai consume si carne slaba. „Recomand in special o dieta fara carne celor care au boli vasculare periferice, blocaje ale arterelor, accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala si diabet”, spune Kalra.